Service tax

Hello Experts,

 

I have a query on how and when is the Service Tax Applicable.

If a person is giving service to a US Client remotely from India.

He gets paid in USD. He doesn't charge them Service Tax.

Is he liable to pay Service Tax?

 

Thanks

Shiv

Shiv

Replies (4)
Yes becus services renderd in india then he liable to pay service tax
Originally posted by : sagar gondaliya
Yes becus services renderd in india then he liable to pay service tax

I saw this post :

for service tax exemption there should be 1) services should be exported / consumed out of indian territory 2) payment should be received in convertible foreign exchange   in absence of both above, the service tax liability arise and payable.

So services are consumed out of Indian Territory as it is give to a US Client.

And he get payed in USD.

So both conditions match.

Please advice.

Thanks

 

Dear Sir,

As per Rule 6A of Service Tax Rules, 1994 provision of any service provided or agreed to be provided shall be treaed as Export of Service if following conditions are satisfied:-

  1. The provider of taxable service is located in taxable territory.
  2. the recepient of service is located outside india
  3. the service is not a service specified in the negative list [Section 66D].
  4. the place of provision of the service is outside india
  5. the payment for such service has been received by the provider of service in convertible foreign exchange.

.As per my view, In your case all the above conditions are satisfied. Hence, it will be covered under export of service and you are not liable to pay service tax.
 

 As per Rule 6A of Service Tax Rules, 1994, provision of any service provided or agreed to be provided shall be treaed as Export of Service if following conditions are satisfied:- 1. The provider of taxable service is located in taxable territory. 2. the recepient of service is located outside india. 3. the service is not a service specified in the negative list [Section 66D]. 4. the place of provision of the service is outside india. 5. the payment for such service has been received by the provider of service in convertible foreign exchange. As per my view, In your case all the above conditions are satisfied. Hence, it will be covered under export of service and you are not liable to pay service tax.

Read more at: /forum/is-export-of-services-exempted-from-service-tax--251294.asp#.Uj_mjH__LAw
Dear Sir, As per Rule 6A of Service Tax Rules, 1994, provision of any service provided or agreed to be provided shall be treaed as Export of Service if following conditions are satisfied:- 1. The provider of taxable service is located in taxable territory. 2. the recepient of service is located outside india. 3. the service is not a service specified in the negative list [Section 66D]. 4. the place of provision of the service is outside india. 5. the payment for such service has been received by the provider of service in convertible foreign exchange. As per my view, In your case all the above conditions are satisfied. Hence, it will be covered under export of service and you are not liable to pay service tax.

Read more at: /forum/is-export-of-services-exempted-from-service-tax--251294.asp#.Uj_mjH__LAw

Thanks Daivashala,

The only thing that I am not sure is point 4.

Can we say that the place of provision of service is outside India. As he is giving them service remotely from India.

 

Shiv

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details