Selling of Building

Dear Friends,
3 years before building Purchased and registered at 55 Lakhs. Now, we will sell this property at 95 Lakhs. So, buyer will deduct 1%TDS u/s 194IA. Seller need to pay any Income Tax for Capital Gain? Seller is already having bank loan against this party as well as planning to buy new property for the same value.

mohanraj_vkj @ yahoo.co.in
Replies (2)
Quick Summary
This discussion addresses the tax implications of selling a building purchased for £55 Lakhs and being sold for £95 Lakhs. The seller is concerned about Capital Gains Tax after the buyer deducts 1% TDS. The advice provided clarifies that the seller is liable for Capital Gains Tax but can claim an exemption under Section 54 if they purchase a new residential property of equivalent value.

Seller is liable to pay Capital gain tax and since you are going to purchase a new residential house property you can claim that as Deduction U/S 54
Thank you so much

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details