Section 194J

If i receive monthly bill from consultancy of Rs. 5k from jan month and in the month of July it exceeds threshold limit of 30k. So do i need to deduct tds from July or from January??
Replies (11)
The threshold limit are: single bill of RS. 30000 or aggregate of RS. 100000 in one year.
for professional payments, the threshold limit on the whole is 30000 per f y

Hello Sandeep,

As per section 194J, In case of consultancy payments, if payment exceeds in aggregate Rs30,000 we have to deduct TDS

But in this case your question might be wrong. If it is right, there is no deduction of TDS because Jan-Mar is one financial year of amount of Rs.15,000 and Apr-Jul is another financial year of amount of Rs.20000. So there is no exceeding of Rs.30000

If any further details call me at 8317543300

Yes... I agreed with Mr Sunil Jagatha...


@ Sandeep Sharma.,

If You are continuing the consulting then You can deduct TDS or wait the limit crossed. After You will deduct.
Thank you sunil sir...so actually if i continue receiving of consultancy bills from April 2019 to March 2020 of Rs. 5k monthly then i need to deduct tds from October 2019 or from April 2019?? plz help sir
You can deduct TDS from October on total value...
If it's reached Rs 30k on October then deduct TDS on 30k...

So, simple.
Ok thank you sir raja sir so in that case do i also need to pay interest on late deduction or it will be waived off ethically??

consultancy fees /Profession fee(194J) Threshold limit single Invoice INR 30,000/- ,its not mandatory to deduct as tds u/s 194J..

1. There will not be any interest since provision itself allows not to deduct TDS when the threshold limit had not crossed Rs. 30,000 in a FY. 
2. But TDS u/s 194J @ 10% should be deducted on the entire payment made till date. For example Total payment made till date Rs. 35,000 and last payment is Rs. 5,000 for the month of July. TDS for the month of July should be deducted on the entire Rs. 35,000 @ 10% which comes to Rs. 3,500 and remit the same within the due date. 
Please correct me if the above solution has an alternative view.

Thank you suresh sir for brief explanation

Suresh you are absolutely correct

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details