Sale of shares to foreign company

Dear friends, Have one query. A , the foreign company helds 49% share in B co and it wants to sell full share to other foreign co I.e, C. C has decided Mr.D to held the 49% share as nominee for C co. D is also the foreigner. Can this be done ? Wont D be considered as beneficial interest in B co ?? Plz some one reply.
Replies (1)

As per my opinion, it is possible.

As per Section 187 of Companies Act, 2013, All investment made in Securities shall be made in its own name. However, this section is applicable only to Company. Hence it is not applicable to foreign company.

Other than this section, there are no section which restrict to hold shares of company as beneficial ownership.

 

So, if Mr. D wants to hold shares on behalf of C Co, then he can hold it as nominee. Becuase of this, D will become nominee and C Co. will have beneficial ownership of such shares.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details