Purchase of gift vouchers for employees by using self cheque

Dear friends,

Please provide your valuable suggessions on the follwoing.

Gift vouchers(earch voucher worth rs. 500) for employees  purchased by company through cash for Rs.50000. For this purpose a self cheque  has been drawn to pay that cash Rs 50000.

Does it cover u/s 40 A(3) of Income Tax?

 

Shall I add this gift voucher amount( each amount is below exempted limit of rs. 5000)  to the salaries of the employee in their salaries structures?

 

Replies (1)
hello,
Gift to employee by an employer is taxable under the head of “Salary” if its value exceeds Rs 5000 during the financial year. Under this provision of gift of any kind is taxable under the head income from salary including voucher & token. Value of gift in excess of Rs 5000 will be treated as perquisite & taxable in the hands of employee.
While deducting TDS from employee’s salary the employer need to consider the excess amount as part of salary. If its value is less than or equal to Rs 5000 then such amount will not taxable. Provision of section 56(2) related to gift will not be applicable to employee if such gift are received from the employer.

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details