PRELIMINARY EXPENSE NOT WRITTEN OFF

whether preliminary expense not written off is deducted from reserves and surplus or is it shown under asset side?
Replies (2)
Quick Summary
Preliminary expenses should be shown on the asset side of the balance sheet, not deducted from reserves and surplus. They must be written off within five years and are allowable expenditures under Section 35(d) of the Income Tax Act. The accounting entry involves debiting the preliminary expense write-off account and crediting the preliminary expense account, with the write-off being reflected in the profit and loss account.

You have to show under asset side , It is to be written off within 5 year , also allowable Expenditure as per section 35(d) of the Income tax act .

When you write off at the end of the year pass entry
preliminary expense write off A/c Dr
To preliminary expense A/c Cr
( preliminary expense write off )

write off from profit and Loss account.
Preliminary expenses should be reported under current assets

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details