Payment of st- old and new scheme

Dear All Hope you are going well...

        A simple doubt confuses me..  As per old scheme of Service Tax, ST is payable on receipt basis and as per new scheme, it is payable on due basis.

One instance-

A provided a taxable service to B for an invoiced amount of 56,180/- (50000+ST @ 12.36) on 25th Jan 2013. 

suppose, B pays 50000 as full settlement in Nov 2013. no more additional payments.

Here as per due basis, A has to pay Rs.6180 as ST irrelevant of receipt from B.

But as per old scheme A have to make back calculation on Rs.50000 (ie, 44500+ ST 5500)

 

What is your comment.....???

Replies (3)

where did u get this problem??

 

Point of taxation Rules is applicable and the company has to pay tax with interest for delayed payment...

The excess ST paid can be adjusted as per Rule 6(4A) in subsequent periods...because Rule 6(4A) says that if bill is re-negotiated for deficient provision of service or otherwise, then the excess can be adjusted...

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details