Msme interest

Hi All,

I want to know about the treatement of MSME interest in Tax Audit - 3 CD. If the company has not debited any interest in the P/L & but for the purpose of disclosure in notes to account, they have calculated the same as per MSME Act. now there is also disclosure in 3CD - tax audit (Point No. 17A). My question is that - Tax audit says about inadmissability of the MSME int. when i m not debiting any thing to my PL, then still we need to disclose the same & get this inadmissable while calculating the profit in PGBP. If i have not debited to PL then is this correct to get that inadmissable. is there any case law or any other guidance for the same, then pls let me know.

Replies (4)
Sir, First of all you mentioned old 3CD format point number in the post and it is point number 28 in new 3CD format. Generally if MSME sued for Interest then only you are liable to pay Interest @ 3times interest rate notified by RBI which will be disallowed for Income tax computation. If really MSME sued for it and you paid then only you need to mention it in form 3CD.

Hi Nuli, Thanks for the reply, I want to know whether there is any guidance or any other reference, case law etc. from where this interpretation can be derived. I know practically this should be the case but is there any written refrence for the same to be interpreted like that. 

Under section 23 of MSMED Act, it stated that any Interest Payable or paid by any buyer under or in accordance with the provisions of the act shall not be allowed as deduction for the purpose of computation of Income tax under Income tax act,1961. In the above definition it clearly stated that any Interest payable or paid. If it is payable or paid by you, you need to make provision for it where it will be debited to profit and loss account. Therefore from the Interpretation of such definition we can clearly derived that unless you make provision for it in P&L a/c you will not to come under provision of sec.23 of MSMED act,2006. and it clearly stated that you will not be allowed deduction, that means it is actually deduction but you will not be allowed to claim. when you actually payable or paid then only concern about deduction arises. Me too prepare form 3CD where we don't take such matter in to consideration.

Thanks, Nuli for your precious time & instant reply.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details