Long term capital gain

HI MEMBERS,

PLEASE SHARE YOUR OPINION ON THIS (AND WITH A SOURCE IF POSSIBLE)

MR. A PURCHASED A LAND IN 2001. NOW HE CONSTRUCTED A RESIDENTIAL HOUSE ON IT IN 2013.

IN 2014 HE SOLD IT.

CLARIFY THE FOLLOWING THINGS:

1. IF LAND AND BUILDING IS SEPERATELY TAXABLE/ ASSESSABLE

2. TYPE OF CAPITAL GAIN.

3. EXEMPTION U/S 54 OR 54F (IN CASE LAND IS TAXABLE AS LONG TERM CAPITAL GAIN)

 

PLEASE DO SHARE YOUR OPINIONS 

Replies (12)

it will be computed separately

The land will be taxed as Long term capital gain, but building will be taxed on short term capital gain.

exemption will be available u/s 54 and 54F on LTCG. i.e on land.

Taxed levied on Land and building as long term capital gain.

A Case law in this matter will help you.

In case of CIT vs Citibank N.A.(2003)261 ITR 570(Bom) and CIT vs Dr D L Ramachandra Rao (1999)236 ITR 51 (Mad). It was held that, 

" If land is held for more than 36 month but the building constructed thereon is less than 36 month old as on date of transfer, land becomes long term wheras the building is short term.In either case the gain arising on transfer of land shall be computed as long term capital gain and the gain arising from the transfer of super structure shall be treated as short term capital gain."

BUT WHAT ABOUT EXEMPTION .................. IS IT CLAIMABLE U/S 54 OR 54F

you have choice of claimeng exemption on land only either u/s 54 or u/s 54F subject to conditions mentioned in the respective sections

are u sure Mr. Nitish. I mean would long term capital gain on land would be eligible for exemption U/s 54 also

hmm i think you are right as sec.54 is available for building or land uppertanent thereto AND residential house property...hence sec.54 exemption should not be available for only land...sorry i am not sure....

oh.. no problem even i m confused on this point..............so its ok:)

I don't think that exemption is available u/s 54 in this case, although you may claim 54F/EC.

The residential house property is not a long term capital asset. There are 2 distinct capital asset,namely land which is a long term capital asset and the building which is a short term capital asset.

You'll have to pay STCG, there is no exemption therefrom u/ S 54 series. Whats left is LTCG which is attributable to the land itself

Actually it is a case of long term capital gain....... No exemption only applies if u sell the property than purchase of New property should be taken...but in case of it act there can be 2 residential property in a town...or you can do is invest in capital gain a/c scheme....it capital gain......to avoid 30%of ltcg.....

Gain on transfer of Land and Bldng both will charged to LTCG (provided Bldng is used as for residential purpose) as both are held for more than 3yr. If  bldng was not used for residential purpose i.e. used for business purpose will be taxed as STCG,

On transfer of Land you can claim exemption as per provision of Section 54F provided amount invested in purchase/construction of new residential property within time precsribed.

On transfer of Bldng you can claim exemption as per provision of Section 54/54F (Provided Gain is LT)

On transfer of Bldng you can claim exemption as per provision of section 54EC(If gain is ST)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details