Loans by director to pvt. company

A director of a private company has taken loan from bank and passed the complete loan to private company. The main borrowor is the director but company is also shown as co-borrower by the bank. All EMIs have to be paid by Director.

What will be the treatment of such case -

- Is it permitted to do so?
- Can company pay exact EMIs to director and book interest in its books?

Help is appreciated.

 

Raj

Replies (1)

As per Rule 2 (ix) of the Companies (Acceptance of Deposit) Rules 1975, the above transaction will be treated as acceptance of deposit by the Company. Hence, unless complied with all the provision of Companies (Acceptance of Deposit) Rules, 1975, the Company seems to have committed an offence under section 58A of the Companies Act, 1956

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details