Income tax on share trading income

Dear Sir,

If a 30-year-old does not have any source of income and only earns Rs. 4 lakhs per annum from short-term capital gains in the share market, with this being the only income per year, is the following understanding correct?

After applying the standard deduction and deductions under section 80C, if the remaining income falls below the taxable income slab, is income tax not applicable on the remaining balance, or is the 15% tax on short-term capital gains mandatory even if the total income falls under the non-taxable income slab?

Pleas clarify

Replies (1)

Deductions u/s 80C or standard deduction not applicable in your case.

Tax liability will be over the STCG which is over and above BEL.

i.e over 1 lakh in New regime or 1.50 lakhs under Old regime.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details