Gst on freight on import (cif)

Is GST payable by importer on Freight amount, if goods are imported on CIF basis?

 IGST Not No.8/2017 - S.No.9(ii) -  GST @ 5% payable is specified.

- IGST Not No.10/2017 - S.No.10 - Reverse charge :Importer is made liable to pay GST i.e. the recipient of service.

However in case of CIF, the recipient should be the Supplier located outside India as he is liable to pay the freight. And logically it does not make any sense as the importer is already paying IGST on import of goods -goods that include freight charges in their cost.

Need clarification.

 


Attached File : 306179 20170823150733 notification10 igst.pdf downloaded: 314 times
Replies (1)
I am pleased to announce you that my featured online store has opened with the new Designer Collections.
You can Check now on www.sweetysharma.com

https://www.facebook.com/SweetySharmaOfficial/

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details