Gift

if i had gift to spouse rs.300000/- by chq if she use it in her profession.is any clubbing prov applied?
Replies (3)

Dear Rupesh soni

 

there are two provisions would apply to your question i.e. 56 (2) and 64 (1) (iv)

 

as per section 56 (2) , these 3 lac is not taxable in the hand of spouse because it is a gift from relative (make sure that gift deed has been prepared)

 

as per section 64 (1) iv, if your spouse start business by these 3 lac than that income will be taxable in your hand even profit remains in the hands of spouse.

 

but if she invest 4 lac i.e. 3 lac yours and 1 lac own, than income will be taxable in the proportion of 3:1 

 

(there is more explanations also but i have given in short for your reference)

 

yaaa....I know.. thank you in stead of spouse i give cheque to Major Son Rs.300000/- as gift thn he use it In His business.. is clubbing apply?

same provision would apply as i described before

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details