Excise duty on power generation

A company has a cement manufacturing plant. It has also established a 25MW power generation plant for captive consumption of power in cement manufacture. However, current requirement of power for cement manufacture is only 15MW. So the company has set up a grid and is selling the balance 10MW power to government. 

Now whether the excise duty will be applicable on this?

Further, the company has not shown the power division seperately in books. The company receives many services and pays the service tax. Whether the full service tax credit will be available for set off? If not, in what proportion, the credit will be disallowed.

Replies (1)

Electrical energy is goods, still bears nil rate of excise duty. If common inputs services are there for cement and power generation, apportion the credit as per rule 6(3) of CCR.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details