Deposits from share holders

In the New Companies Act, there is a restriction on Private Companies from accepting deposits from members. 

This was stayed for some time to offer relaxation. Does anyone know the current status in this issue? 

Replies (3)
As per the CA 2013 private company cannot accept deposit/loan from members

Private Limited Companies can accept deposits from its members by complying with section 73 of the Companies Act, 2013

Both the view are correct. Amount received from member is treated as public deposit under secction 73.. Hence, if the company wants take the money from shareholders, then need to comply with section 73 read with relevant rules.

 

If the amount is exempted, then the compliance of section 73 is not  required. Say amount recevied from director is not a deposit subject to certain restriction.

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details