Companies act 2013

Does the financial statements for a company ( pvt limited company ) is composed of the traditional statements relating to BS and P/L and notes to accounts as for the year ending 31st March 2014 or the 5 statements notified as in the companies act 2013 ?
Replies (9)

Language of your  query is not clear.  Pl refer MCA general  circular No.8 dated 4.4.2014.

 

the companies act 1956 said financial statement means balance sheet profit loss and cash flow statement (for listed companies).However the companies act 2013 said financial statement means balance sheet profit loss cash flow statement( for all except one person company and small company), statement of changes in equity so my question is for the year ending 31st march 2014 while preparing the financial statements whether we have to do only the three statement as per 2013 1956 act or you have to do five statements as per companies act 2013
the companies act 1956 said financial statement means balance sheet profit loss and cash flow statement (for listed companies),NOTES TO ACCOUNTS.However the companies act 2013 said financial statement means balance sheet profit loss cash flow statement( for all except one person company and small company), statement of changes in equity,NOTES TO ACCOUNTS so my question is for the year ending 31st march 2014 while preparing the financial statements whether we have to do only the three statement as per 2013 1956 act or you have to do five statements as per companies act 2013
As per companies act 2013 u have to do..

Section 129 is notified on 26 March and is applicable from 1 April 2014, so in my view it should be applicable for financial statement prepared for FY 2014- 2015. SOCIE (statement of change in Equity) is only applicable once the Ind - AS get notified.  Kindly note that one person company (OPC) , small company and dormant company are exempted from preparing the cash flow statement.

 

Kin

i want free video lecture foreign exchange management act 2002

 

 

Parth Darji

CS Student

Dear Mayur, In my opinion there is no nexus between companies act 13 and Ind AS now, so one have to prepare all 5 including SOCIE irrespective of the fact that Ind AS is notified or not as the Companies Act become applicable from 1 4 2014.

Section 2(40) states that company needs to prepare statement of change in equity if it is applicable. Company Act no where required to prepare SOCIE for any company. Currerntly SOCIE is only required by Ind AS and hence company will have to incorporate SOCIE in financial statements only once the Ind AS get notified.

Dear Sir The Companies Act 2013 is not applicable to fy ending 31-03-2014, as per MCA circular.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details