Cenvat credit on advance paid ?

Can a service receiver book CENVAT if he has paid advance for a service to the service provider?

If NO then if service is rendered after 2 years and invoice is issued then will the service receiver book CCR after 2 long years? doesn't his cash(Service tax) gets block for 2 years

 

Please reply??

Replies (2)

without invoice cenvat credit is not possible, if you need tax credit, then ask the vendor to provide the part by part invoice. 

Since service tax needs to be payable by the service provider on receipt of advance also, a proforma invoice mentioning the receipt of advance, charging the service tax to the extent of advance and complying with Rule 4A of Service Tax Rules, can be requested from them, on the basis of which, input credit can be taken.
 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details