Central Excise on Power Generation

Whether Power generation liable for central excise duty?  My company is a closely held limited company. It started a 60 mega watt dhermal power plant. Is it compulsoty to get excise registration and excise code number?

 

Please reply if any one known about this, also please quote any notification / exemption section number.

Thank You all...

Replies (1)

Excisable goods are defined under Section 2(d) of the Central Excise Act, 1944 as “goods specified in the First Schedule and the Second Schedule to the Central Excise Tariff Act, 1985 as being subjected to a duty of excise and includes salt”. Electricity is though specified in the CETA under Tariff Item 2716 00 00 but the same is presently not being subjected to any duty of excise and, therefore, it does not come under excisable goods. 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details