Capitalisation of traning cost for Equipment

We are in the process of capitalising one equipment. Can we capitalise the employee traning cost for that equipment as per Ind AS 16 ?

Replies (2)
Quick Summary
When capitalising new equipment under Ind AS 16, the question arises whether associated employee training costs can also be capitalised. While Ind AS 16 allows capitalisation of directly attributable and necessary costs to bring an asset to working condition, paragraph 19(c) specifically excludes staff training costs. Therefore, training expenses for operating and maintaining new equipment are generally expensed as incurred, not capitalised as part of the asset's cost.

As per Ind AS 16, Property, Plant and Equipment (PPE), you can capitalize certain costs related to an asset, including employee training costs, but only if they meet specific criteria.

Capitalization Criteria To capitalize employee training costs, you must ensure that they are:

 1. *Directly attributable* to bringing the asset to its working condition.

 2. *Necessary* to prepare the asset for its intended use. Examples of Capitalizable Training Costs Examples of employee training costs that can be capitalized under Ind AS 16 include:

1. Training on the operation and maintenance of the equipment.

2. Costs incurred to familiarize employees with the new equipment.

Examples of Non-Capitalizable Training Costs Conversely, the following training costs are not eligible for capitalization: 

1. General training programs not specific to the equipment. 2. Training on general business operations or management. Documentation and Disclosure To capitalize employee training costs, ensure you maintain proper documentation, including:

1. A clear link between the training costs and the specific equipment.

 2. Records of the training costs incurred. Additionally, disclose the capitalized training costs in the financial statements, as per the requirements of Ind AS 16.

Please consult with your accounting advisor or auditor to ensure you meet the specific requirements and criteria for capitalizing employee training costs under Ind AS 16.

No. Training costs are specifically excluded:

• Ind AS 16 para 19(c) lists costs that are not costs of an item of PPE, including costs of staff training. Training employees to operate new equipment is expensed as incurred, even if it is necessary for the equipment to be used.

• What can be capitalised (para 16–17): purchase price, import duties and non-refundable taxes, site preparation, delivery and handling, installation and assembly, professional fees, and costs of testing whether the asset functions properly (net of sale proceeds of test output). Also the initial estimate of dismantling and restoration.

• Capitalisation stops when the asset is in the location and condition necessary to operate as intended (para 20). Operating losses after that are expensed.

• AS 10 (non-Ind AS) has the same exclusion. Income-tax follows (Sec 43(1) "actual cost"). Training is a revenue expense, deductible under Sec 37(1).

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details