Can i claim tax exemption buying medicines of my husband

Hi

Can I claim tax exemption for buying medicines of my husband? He has already claimed 15,000 tax exemption for medicines bought by him.

Similarly can I claim it, if I buy for my other  family members?

 

Replies (3)

Dear Prachi

1. A fixed medical allowance will be fully taxable as Salary.

2. Reimbursement by employer of amounts spent by the employee in obtaining mediacal treatment for you or any member of your family (a. spouse and children, b. yours parents, brother and sisters who are wholly or mainly dependant on you) from any doctor not exceeding Rs.15000 in a year, will not be considered as a perk while computing your salary income.

3. Under 80D, you can claim deduction upto Rs.5000, in respect of amount spent on preventive health check up of your self, spouse, dependent children and parents, whether dependant or not. This section doesn't mention medicine as such. It include only the doctors fee, even if payment made in cash. Under this section you can claim upto Rs,10,000 (ie 5000*2) in respect of actual payment made for preventive check ups - first 5000 for yourself, spouse or dependent children and next Rs.5000 for your parents, whether dependent or not.

4. Under Sec.80DDB, you can claim deduction in repect of payemnt made for medical treatement for any specified diseases only as specified by CBDT upto a maximum of Rs.40000 (or Rs.60000) if senior citizen, subject to your actual expenditure.

Regards

Ajay

Dear Ajay,

Thanks for your reply. I have read these rules, but I am finding it difficult to apply in my particular situation mentioned in question.

Hence, can you please respond to my specific question and let me know the applicable answer.

Dear Prachi

The answer will depend on the situation.

1. Are you geeting any fixed medical allowance? If so, irrespective of whether you spend it on medicines or not, it is fully taxable.

2. Or does your employer reimburse you your or your husbands mdeical bills? If so, you can claim exemption in respect of your perks upto Rs.15000.

If it is still not clear, please do ask. Or is there any further info you want to give for a more specific answer?

Regards
Ajay

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details