Clarification on Point of Taxation Rules - regarding



Circular No.154/5/ 2012 – ST

FNo 334/1/2012- TRU

Government of India

Ministry of Finance

Department of Revenue

Central Board of Excise and Customs

Tax Research Unit

Room No 146, North Block, New Delhi

Dated: 28th March 2012

To

Chief Commissioner of Customs and Central Excise (All)

Chief Commissioner of Central Excise & Service Tax (All)

Director General of Service Tax

Director General of Central Excise Intelligence

Director General of Audit

Commissioner of Customs and Central Excise (All)

Commissioner of Central Excise and Service Tax (All)

Commissioner of Service Tax (All)

Madam/Sir,

Subject: - Clarification on Point of Taxation Rules - regarding.

1.             Notification No.4/2012 - Service Tax dated the 17th March 2012 has amended the Point of Taxation Rules 2011 w.e.f. 1st April 2012, inter- alia, amending Rule 7 which applied to individuals or proprietary firms or partnership firms providing taxable services referred to in sub-clauses (g), (p), (q), (s), (t), (u), (za) and  (zzzzm) of clause (105) of section 65 of the Finance Act, 1994. Rule 7 determined the point of taxation in such cases as the date of receipt of payment. The provisions have been amended both in the Point of Taxation Rules 2011 and the Service Tax Rules 1994 such that from 1st April 2012 the payment of tax shall be allowed to be deferred till the receipt of payment upto a value of Rs 50 lakhs of taxable services. The facility has been granted to all individuals and partnership firms, irrespective of the description of service, whose turnover of taxable services is fifty lakh rupees or less in the previous financial year.

2.            Representations have been received, in respect of the specified eight services, requesting clarification on determination of point of taxation in respect of invoices issued on or before 31st March 2012 where the payment has not been received before 1st April 2012.

3.            The issue has been examined. For invoices issued on or before 31st March 2012, the point of taxation shall continue to be governed by the Rule 7 as it stands till the said date. Thus in respect of invoices issued on or before 31st March 2012 the point of taxation shall be the date of payment.

4.            Trade Notice/Public Notice may be issued to the field formations accordingly.

5.            Please acknowledge the receipt of this circular. Hindi version to follow.

(Shobhit Jain)

OSD, TRU

Fax: 011-23092037




News posted by

Finance news reporter covering taxation, GST, income tax, business compliance, and economy updates. I simplify complex financial topics into easy-to-understand articles for professionals, taxpayers, and business owners on leading finance and tax platforms.

Comments :

Popular News





CCI Pro



Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details