True or false

Is following true?

Service Tax Input Credit against the purchase bills can be availed even if payment is not made to the Service Provider. However, if payment is not made to the Service Provider within 3 months, the Service Tax Credit availed/utilised has to be reversed.

Thanks

Shivani

Replies (2)

Yes, According to Rule 4(7) of Cenvat Credit Rules, 2004, the Cenvat Credit in respect of input service can be availed immediately upon RECEIPT of the Invoice/Bill irrespective of payment thereof to the service provider. However, if the payment towards value of input service and service tax thereon is not made within three months of the DATE OF INVOICE/BILL, then the Cenvat Credit availed earlier has to be paid. This Credit is again available upon actual payment of Invoice and tax.

Yes Correct!

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details