Treatment of preliminary expenses U/s 115JB

What is the treatment of preliminary exps. for calculating book profits U/s 115JB ? whether full amount as appearing in the Balance Sheet is to be deducted for calculating book profits? please go through this POST for further clarification : /forum/messages/2010/1/61905_tax_calculation_.asp
Replies (6)

Dear Shashin,

its NOT like "Full amount appearing in the Balance sheet is to be deducted"

The amount of prelinimary expenses debited to P/L A/c shall be deducted only while computing book profits as per sec 115 JB...

 

Thanks Amir for further clarification

Actually i haven't find it anywhere in the section, however it is given as a Hint for Tax Planning In Singhania's Book after Section 115 JB:-

"As a measure to reduce the impact of section 115JB on computation of tax incidence, expenditure on acquisition of patent rights or copyrights, preliminary expenses and expenditure on prospecting, etc., for certain minerals should be amortised for accounting purposes according to the provisions of sections 32, 35A, 35D and 35E."

Please let me know whether it is given specifically under any section.

BROTHER,

Sec 35A WHICH DEALS WITH PATENT/COPYRIGHTS  IS MORE PRACTICALLY APPLICABLE SINCE NOW DEPRECIATION ON INTANGIBLE ASSETS IS ALLOWED..

Further, in case of remaining Sections, Yes there is scope of planning in order to increase or reduce ur Book Profits, Because assessee can write off such expenses completely in it's books and once that is done then it will not be added while calculating Book Profits..

Further such type of planning can be done for 1 year only...

And if assessee wants to defer these expenses by amortization then only the amount debited to P/L A/c will be deducted from Book Profits..

 

Plz let me know if u want anything else on this to get clarity..

Thanks A Lot, nothing to ask right now

Amir is correct in this regard  as no provision exist u/s 115JB to Deduct  Prem. Exps, hence amount debited in PEL A/c is permissible as such . but again planning can be for one year only.....

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details