TRANSFER OF PROPERTY

If any house property has been agreed to be sold and full value of consideration has been received, in that case whether it will be treated as transfer under capital gains?
Replies (4)
possession of that property has not been given and no sale deed has been prepared, Whether such sale agreement will give title of ownership to purchaser?
In case of Hosue proerty capital Gain is applicablie when Possion is tranfer.
Yes it will amount to Transfer. even if the property is not yet registered in your name YOu will be liable to CAPITAL GAIN HOUSE PROPERTY INCOME and also WEALTH TAX.

Under Section 2(47)(v), transfer is considered only when either possession is given or part performance of the contract has been performed...

Here in the present case, Full amount of the consideration has been received and so it will be termed as transfer and it will fall under capital gains...

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details