TDS to be deducted or not???

dear sir/madam,

if an individual is making payment to another individual related to business and amount exceeds threshold limit of professional fees... is TDs deducting mandatory ? if yes, should the person take tan registration. Please confirm on priority.

Regards,
Asha
Replies (3)
Quick Summary
This discussion clarifies when an individual or HUF is required to deduct Tax Deducted at Source (TDS) on payments made to other individuals for business purposes. Generally, TDS deduction and TAN registration are mandatory only if the payer's turnover exceeded 100 lakhs in the previous financial year, or if the individual/HUf is carrying on a business or profession requiring accounts to be audited under Section 44AB.

If turnover of payer exceed 100 lacs last year then option tan and deduct tax. otherwise no tds and no tan.
An individual or an HUF is not liable to deduct TDS except where the individual or HUF is carrying a business or profession where accounts are required to be audited u/s 44ab in the preceding fy
Thank u

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details