Service tax on export of services

Hi, 

I provide consultant services to an US based technology company and get the reumneration on a monthly basis. Does the service(i.e software service) rendered by me from india come under the purview of service tax ? Or does it fall under export of services which will be exempted from taxation ? 

 

Thanks,

Suman

Replies (2)

As per Rule 9 of Place of Provision of Sevice Rules,2012- in case of Online information,retrivel&data access services the place of povision of service is location of service provider-i.e India in your case.

Therefore, the service rendered by you is not export because its Place of provision is India and therefore taxable.

 

I disagree with Saurabh,

Saurabh – please refer to the meaning and clarification for the Online information and database access or retrieval services; it merely includes access or retrieval and not consultancy. Hence, a software consultancy would not be governed by Rule 9 and instead would be classified under Rule 3, wherein the place of provision is the location of service receiver.

Suman – If your services are in relation to software consultancy, then it would not be taxable. (refer the aforesaid explanation)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details