Sec 54 Capital gain Account Scheme

My query is can an assesse claim sec 54 exemption only if he transfers capital gains to Capital Gains Account scheme? What if he utilized the amount for purchase of house property from his savings account itself before the due date of filing IT return?

Thanks in advance!
Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies whether an assessee must deposit capital gains into the Capital Gains Account Scheme to claim exemption under Section 54. The consensus is that using personal savings to purchase a new house property before the income tax return filing due date also qualifies for the exemption, as the core condition is the investment in a new property.

Yes. In that case also exemption can be claimed.

purchase / construction of house property is the condition to avail exemption u/s 54  

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details