Requesting clarification on Section 54f for property purchased in 2013 under 'subvention scheme'

Humbly requesting clarification/even filing help on the following situation (timeline below):

2013 - sale agreement to buy apt in Mumbai, 80:20 scheme, I paid 20% down, rest builder pays EMI to bank. 

2016 - project delayed, 2019, builder bankrupt & we start paying EMIs on his behalf. 

2022 - Project back on track, possession in a year from now. I realize capital gains of 1cr and repay principal to bank of the same as payment towards purchasing apt. 

Can I claim capital gains deduction under section 54f? 

Replies (5)
Quick Summary
This discussion seeks clarification on whether capital gains tax deduction under Section 54F can be claimed for a Mumbai apartment purchased in 2013 via an 80:20 subvention scheme. The original buyer paid 20% down, with the builder covering EMIs until 2019 when the builder went bankrupt. The buyer then started paying EMIs, and with possession expected in a year, they are now facing capital gains and have repaid the principal loan. The core question is about eligibility for Section 54F, especially considering the unique payment circumstances and the timing of capital gains realisation versus loan repayment.

Hi Kuiln, I'll be happy to help you out. Please check the details in your inbox so that we can discuss it.

I am looking for an open discussion on this forum, not PMs. Once we get bit deeper into the details of the discussion, I would be able to decide whom to go with in terms of hiring as CA to help out. 

Yes, eligible                

Capital gains? have you sold any capital asset? in your query, you have stated only about the purchase of apartment and payments made in that regard. you have not stated anything about sale transactions.

Sec 54 timelines (sale in 2013):

• For a sale in 2013, the new house had to be purchased within 1 year before or 2 years after (by 2015), or constructed within 3 years (by 2016), and unutilised gain deposited in the CGAS before the ITR due date.

• If the timelines weren't met, the exemption isn't available. For a CGAS deposit not utilised within 3 years, the balance would have been taxable in 2016-17.

• At this point (2026), reassessment for those years is time-barred. If an old CGAS account remains, closing it needs AO approval (Form G), and the unutilised amount was taxable in the expiry year (now likely beyond reassessment limits; the AO may still require the tax for closure approval).

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details