PPF deduction claim

Can a parent claim deduction of deposits made in a PPF account of a child?
Replies (6)
Quick Summary
This discussion clarifies whether parents can claim an Income Tax deduction under Section 80C for deposits made into their child's Public Provident Fund (PPF) account. The consensus is that a deduction can be claimed, particularly if the child is a major and the account holder hasn't claimed it themselves. The rules differ slightly depending on whether the child is a minor or a major.

Is child minor or major?

If minor, who is the guardian recorded in the PPF account?

Child is Major

You may claim the deduction if the account holder has not claimed it.

It is covered under S.80C (2)(iv) or S.80C (2)(v)
As, if it is covered under Clause (iv) then we can claim
Need clarification upon this..

Here the interpretation is for minor child dependent on parents. But many take it for major one also.

So, I agree you can take deduction u/s. 80C.

Take deduction of 80C

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details