Paid to NPS on 31st March and allotment in next year Is deduction valid ?

I made payment to NPS on 31st March and Units of NPS will be alloted in next year i.e. after 31st March so will it be counted towards the deduction of 80CCD(1B) of the year of payment ? Suggest relevant case laws it any.
Replies (2)
Quick Summary
This discussion explores whether a payment made to the National Pension System (NPS) on March 31st, with units allotted in the following financial year, is eligible for tax deduction under Section 80CCD(1B) for the year of payment. The core question is whether the 'paid or deposited' clause in the Act allows for deduction in the year of payment, even if allotment occurs later. The user is seeking relevant case law to support their query.

Decuction is allowed in the year of which payment deducted from your account

Any specific case law ? Act says "paid or deposited"

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details