Legal service under gst

consultant providing legal service to an corporation.The corporation is not a legal entity under gst.In such scenarios whether consultant/ advocate will pay gst @ 18% on forward charge basis?
Replies (7)
Quick Summary
This discussion clarifies GST implications for legal services. Generally, legal services provided by advocates or firms to unregistered entities are exempt. If services are provided to a registered entity, the recipient typically pays GST under Reverse Charge Mechanism (RCM). However, if the service provider is a legal consultant (not an advocate), they may need to pay GST under forward charge if registered. Special exemptions apply to public corporations.

Yes definitely GST has to be Charged
If you are a advocate/firm of advocates and providing legal services to any unregistered entity than its exempt from GST. (if providing services to Registered entity than also liability pay GST is on recipient of services under RCM)
You don't have any liability.

but if you only legal consultant (not advocate) and providing legal consultany service than you have yo pay tax under forward charge at 18% if registered (I.e Turnovers more than 20 lakh ect.)
That exemption is only available for Legal Services provided by lawyer and senior advocate.
@ Rajkumar ji
This exemption is applicable to individual advocate / firm of advocates including senior advocate.(All)

Reference: Notification No. 12/2017- Central Tax (Rate) dated 28th June, 2017
" The consultant providing Services to corporation"

Service provider is lawyer
Receptient is corporation (Registered/Unregistered) & not legal firm.

When corporation is registered : In term of Notification 13/2017 CT (R) corporation (Recepeint) is liable do RCM .

When Corporation is Not Registered: In term of Notification 12/2017 CT (R) , then it's Exempted Services.

Note : As per Section 24 of if person Required to pay tax under Reverse Charge need to obtain Registration compulsory . So if the corporation is URD & availing services of advocate need to get himself registered.

Pankaj ji,here corporation is taking the service of consultant.In this scenario whether corporation required to take registration u/s 24 or consultant pay gst on forward basis?

Dear Sabita

If it is Public Corporation (Govt Concern) then it is already exempted by Notification 12/2017 CT (r). So the Section 24 does not invoke in this case.

 

Note : & the RCM is also not attracts

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details