ITC on fixed asset

can i avail the ITC on purchase of fixed asset and help me with entry
Replies (7)
Quick Summary
This discussion clarifies whether Input Tax Credit (ITC) can be claimed on fixed assets purchased for business use, such as conference hall equipment. The consensus is that ITC is claimable, provided the purchase meets the conditions outlined in Section 16 of the GST Act, including having a valid tax invoice. Accounting entries for booking the asset purchase and subsequent payment are also provided.

Is it for business and taxable supply perpose ?.
Yes it is for business, conference Hall equipment like projector TV and phone etc.. put to use for business

Yes, you take ITC sub to section 16 i.e you have a valid invoice, your GST is mentioned on that ect...

Thank you sagar.
Most welcome.....
As per your query pass entries as follows .

Asset A/c. Dr
CGST. A/c. Dr
SGST. A/c Dr
To Trade. creditors A/c Cr
( booking entry for purchase of asset )

Payment entry
Trade creditors A/c Dr
To Bank A/c Cr
(payment of asset purchase )
Thank you Prasad.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details