Is paying service tax on receipts allowed?

Is cash based accounting allowed instead of accrual based accounting for service tax reporting? If yes, are there any limitations? Thanks in advance for your input.

Replies (4)
Earlier it was cash based accounting, but now it's accrual based only

Till 2012, it was on cash basis,

But now every person should have to follow accrual basis only....

As per Rule 6 of service tax rules 1994, only the individuals and partnership firms whose aggregate value of taxable services provided from one or more premises is fifty lakh rupees or less in the previous year, then the service provider has the option to pay service tax on receipt basis and pay service tax quartely and file the returns half yearly. 

Thank you all. Most appreciated :)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details