Input tax credit on capital goods

Dear Profeesionals,

           In the case of Tamilnadu VAT Act, if a trading concern can avail input tax credit on Capital Goods?

Replies (1)
Dear Jayaprakash: No. Trading concern cannpt take input credit.
 
As per Section 2 (11) of VAT Act,  capital goods is defined as follows:
“capital goods” means, –
(a) plant, machinery, equipment, apparatus, tools, appliances or electrical installation for
producing, making, extracting or processing of any goods or for extracting or for bringing about
any change in any substance for the manufacture of final products;
 
Thus only if a dealer uses the capital goods for manufacturing purpose he can take input credit. If he uses it for trading activity he cannot take the input credit.
 
 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details