Input credit on hp goods

is it possible to claim input tax credit on goods which s under hypothication. for ex. a person engaged in transport business bought a new car in loan from a bank. can he claim IT credit in this scenario. cos one of the nbfc claims that they r d legal owner till payment of dues and hirer can claim IT credit only after paying last emi... is this correct?
Replies (1)

Dear Guhan,

You can definately claim Input tax Credit on Goods Purchased under Hypothication. Transactions under Hypothication Sysrem (Under Hire Purchase/Lease Transaction) are treated as Deemed Sales under Article 266 (29A) of Constitution of India. According to this article sale under hypothication system is deemed to be normal sales & the provisions of tax apply to it as they apply to normal sales. In such transactions buyer is the only & real owner & NBFC is just financer. So in my opinion you can definately claim Input Credit.

 

Regards: -

CA Harshal Pahade

Contact: - 9272344759

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details