Indas

Sir, Ram Limited who is having a turnover of more than 500 crore and is listed or in the process of listing on SME exchanges shall not be required to apply Ind AS. ? or it has to apply Indas. ??

Replies (5)

Ind AS shall be applicable to the Company for the Accounting period begining on 1st April, 2016, as per Rule 4(1) (ii) (a) of the Companies (Indian Accounting Standards) Rules, 2015.

hi sanchita, thanks for anwering. 

just want to make sure. have you read the sme exemption clause of indas

Provided that nothing in this sub-rule, except clause (i), shall apply to companies whose securities are listed or are in the process of being listed on SME exchange as referred to in Chapter XB or on the Institutional Trading Platform without initial public offering in accordance with the provisions of Chapter XC of the Securities and Exchange Board of India (Issue of Capital and Disclosure Requirements) Regulations, 2009. Explanation 1. - SME Exchange shall have the same meaning as assigned to it in Chapter XB of the Securities and Exchange Board of India (Issue of Capital and Disclosure Requirements) Regulations, 2009. Explanation 2. - “Comparatives” shall mean comparative figures for the preceding accounting period.

 

is your answer still the same . please advise

 

 

Dear Mahima,

 

You got it rite. I skipped the 'SME'. It sahll be exempted in this case.

so that means sme exchange listed are always exempt from aplication of indas even if there turnover is more than 500 crore ?

As per Ind- as Financial assets  and Financial Liabilities are value at fair value .As per IND-AS  101 First-time Adoption of Indian Accounting Standards
there is exemption  that we can do  intial recognisation of asset  at cost value . So in my company before applicability of Ind –As the investment in another company as equity investment are there that  company was previously listed now it’s delisted so after applicability of IND-As we have consider it’s value  as initial recognisation  and it’s  price is  consider on cost value and not fair value . Did we had done correctly in determining its value or we had to determine the same at fair value its my   query? Is it that we have to consider as subsequent recognisation ? or Intial recognisation?

Kindly solve my query.

Thank you

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details