Income Tax -Gratuity Received by Widow

If gratuity received by widow is it taxable or exempt? If possible please provide specific reference to the section.
Replies (1)
As per Sec. 10(10) of IT Act, 1961
i. Gratuity payment to Govt. Employee is fully exempt.
ii. Gratuity payment to employee covered under Payment of Bonus Act is exempt up to max. amount of Rs. 20 lakhs.
iii. Gratuity payment to other employee exempt up to max. amount of Rs. 10 lakhs.

if widow is receiving money on death of employee the same condition will apply.

But per Circular No. 573 dated 21.08.1990 if any lump sum payment made gratuitously or by compensation (other than gratuity) to a widow of an employee who dies while still in active service is fully exempt.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details