Import doudt

I have made a import of some products on that I have paid custom duty and Igst under rcm.
now i have received some product damage which cannot be returned to supplier ..can i claim input on damage product or disposed off product ??

wheather sec 17(5) block credit will be applicable here??
Replies (2)
No, Since your are disposing the damaged product the IGST paid under custom is blocked, no ITC is allowed.

But if you are able to return the imported product to the exporter then you can claim refund of IGST paid as custom under section 20, 74 of custom act.
no you can not get itc benifit on losses/damages goods.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details