gst input on water bill

whether a software co. can claim ITC on drinking water bill?
Replies (5)
ITC on Drinking Water bill can not be claimed by virtue of section 17(5).

The inward supply of food and beverages is not eligible for ITC unless It is meant for taxable outward supply of such goods/services/both in a same category of business.

Water is included in Food and Beverages and Software company is not in the same category of business that of Supplier of Drinking Water.

Hence, ITC shall not be available.
Thank you so much

Sir,

can you let me know the section in which it is written beverages include water?

As per google definition of beverages, beverages includes drinks excluding water.

So as per the interpretation, ITC on water charges shall be available.

Kinldy guide for same.

Thanks & Regards.

Beverage includes water (subsection 38-4(2) of the GST Act).

Above definition is as per Australian Law and we are talking about GST Law in Inda, not in Australia.

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details