Good and services tax

section 7(1)(c)
deemed supply
b) suppy between related person ordistinct person
definition of related person includes..
such person are e'er and e'ee
section 7 (2)
negative list
services by e'ee to e'er is not supply
..
what is the concept or conclusion. here?
Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies the Goods and Services Tax (GST) treatment of transactions between related parties, focusing on the employer-employee relationship. While services provided by an employee to an employer as part of their employment are generally not considered a supply and are exempt, other transactions can be deemed taxable supplies. This includes services provided by an employer to an employee, and services provided by an employee outside their employment duties. However, gifts from an employer to an employee up to a value of Rs. 50,000 are exempt from GST.

Originally posted by : Yami Soni
section 7(1)(c)deemed supplyb) suppy between related person ordistinct persondefinition of related person includes..such person are e'er and e'ee section 7 (2)negative listservices by e'ee to e'er is not supply ..what is the concept or conclusion. here?

Under Section 7(1) (c) read with Schedule I 

1- Supply between related persons or distinct persons  

Here cover only Gift Value more than Rs. 50,000/- and no other case covered 

Section 7(2) (a) read with Schedule III

2- Service by an employee to the employer in the course of or in relation to his employment

Here cover all monetary benefit and perquisite cover which is give to employee during the employement period.

Simply, employees - employer is considered as related person as per defination of "related person".
So, any supply between employee and employer is considered as deemed supply and taxable under GST.

But Service of employee to employer as part of employment is considered as negative list, So, it's not supply and hence, exempt.

but if employees give other service other than as as part of employment is not in negative, so it's deemed supply and hence taxable

second side, if employer give any services or any supply than that also considered as deemed supply ( because service by employees to employer is in negative list, not service by employer to employees). hence taxable...but in this case one exemption is given that Gift up to 50,000 is not considered as supply.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details