Excise/service tax on mfg/jobwork of diamond jewelleery...?

Hi,   I am thinking of starting a diamond and gold jewelry shop. However, initially to reduce overheads, i am planning on outsourcing manufacturing of the jewelry. I will provide designs and raw materials to the manufacturer. They will manufacture the finished goods and return it to me. In turn, I will pay them for the manufacturing service they render. Would service tax be applicable in this situation and who would be liable? Also, since I am not myself manufacturing the finished product, who would be liable for the excise duty, me or the manufacturer?

Myself (Client Behalf): whether im mfg & liable for excise or jobwork by thirdparty and lib to pay ST if bill raised by job worker....or ITS TOTALLY EXEMPT FROM xcise/service tax and only IM liable for TDS u/s 194C...

APPRECIATE YR QUICK RESPONSE...

Thanks in advance for the help. 
CA Sandip

Replies (1)

in adddition to above i came to know legal wording as bellow....

so hw can we advie to client from all triangle of ST/Excise/TDS provision with 150/400 & 9/10Lakhs Lakhs T/o Limit

As per Notification No.25/2012-ST,hereby exempts the following taxable services from the whole of the service tax leviable thereon under section 66B of the said Act, namely:- 30. Carrying out an intermediate production process as job work in relation to - (a) agriculture, printing or textile processing; (b) cut and polished diamonds and gemstones; or plain and studded jewellery of gold and other precious metals, falling under Chapter 71 of the Central Excise Tariff Act ,1985 (5 of 1986); (c) any goods on which appropriate duty is payable by the principal manufacturer; or (d) processes of electroplating, zinc plating, anodizing, heat treatment, powder coating, painting including spray painting or auto black, during the course of manufacture of parts of cycles or sewing machines upto an aggregate value of taxable service of the specified processes of one hundred and fifty lakh rupees in a financial year subject to the condition that such aggregate value had not exceeded one hundred and fifty lakh rupees during the preceding financial year. 

 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details