Excise on promotional schemes

Dear all,

A company manufactures certain product. As an promotional scheme they give free products like Tooth paste / Shampoo with the main product.

These free products are procurred from different manufacturers.

Now at the stage of removing the manufactured product from factory along with free promotional products. what would be the Duty liability?

Free products are obviously duty paid products. but the manufacturer can not change the MRP of the main product.

Whats the terat ment... please advice ..

 

Regards

Jeeevsh

Replies (2)

Excise duty is on manufacture- thus the product, which has not been manufactured, there is no Excise duty liability.

However, answer to your question depends upon various factors like whether credit is being taken on such brought out items, how duty is being paid on combined packages under Section 4A etc.

Dear Experts,

Does it any rule or notification in which we can sell our manufacturing product to Govt. Instituition, Govt. social service plan, like unops or unicef  free of excise duty.

Thanks

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details