Entry for goods sold at discount

goods sold at discount/or at cost price  because the goods are display goods what is the accounting treatment for it

does it is recorded or not ?? 

Replies (4)
Quick Summary
This discussion clarifies the accounting treatment for goods sold at a discount or cost price, such as display items. The consensus is that these sales should be recorded just like any other sale, with appropriate entries for trade debtors, sales, and GST. The key point is that discounts should be recorded in the books of accounts, provided they are not trade discounts, and Section 15(3) of the CGST Act must be considered.

Same is recorded under sales just like other sales.
Trade Debtors A/c Dr
To Sales. A/c Cr
To CGST. A/c Cr
To SGST. A/c Cr
(Sales booking entry)

Bank A/c Dr
Discount A/c Dr
To Trade Debtors A/c Cr
( Discount entry)

does this discount is recorded or not  and is this trade discount 

Yes , you have to record discount in the books of accounts, if it is not Trade discount. Also you have  apply section 15(3)  of the CGST Act  in case of discount .

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details