Disallowed u/s 40a(3)

I case a kacha adhatiya receives payment through cheque in his bank account on behalf of the principle and makes payment to him in cash than will it be disallowed in the hands of kacha adhatiya or buyer?

 

Replies (4)

Hi Mohit,

 

Any payments made in cash exceeding the threshold limit shall attract disallowance u/s 40(A)(3) of the Income Tax Act, 1961, unless such payment is exempt under rule 6DD of the Income Tax Rules, 1962.

Therefore in the above case, Section 40(A)(3) shall be attracted to the payment made by Kacha adhatiya.

 

Regards,

Devendra Kulkarni

Hi Devendra, But the amount of payment made is not claimed as expense by adhatiya, still will it be disallowed?

Then there is no need to disallow the expense.

 

Regards,

Devendra Kulkarni

Dear Sir,

I have studied Singhania Books that if Fixed Asset Purchased in cash above Rs.20,000 then depreciation will be disallowed.But now came to Know that  cannot be Disallow U/S 40A(3)

Which is correct pls give me some confirmation

 

With Regards

Manoj Kumar Parida

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details