defination of turnover according to Central Excise

if any body know then please tell me. what is the defination of turnover according to central excise?  and when excise is applicable?

Replies (3)

turnover under excise = manufacture and sale of exisable goods excluding any taxes levied on sales. excluding export sales.

Excise applicable when such sales exceeds 150 lacs provided the manufacturer has not availed input credit facility on inputs.

The Value of excisable goods manufactured and removed [ NOT only SOLD] would be the "turnover". This would include job worked goods for a trader + raw material supplier, where the value of raw material wouldbe added to the value of job charges. [ at times even the value of sale to the trader/ RMS under rule 10.

For SSI exemption the value of exported goods, traded goods, job worked goods under Not 214/86 or for SSI , goods sent to SEZ/ 100% EOU, branded goods on which duty of excise is paid. can all be excluded. 

After manufacturing the goods, removable of such goods from the factory for consideration is called turnover.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details