Ded u/s 80C on Life Ins. to policy holder or insured?

X is father and Y is his son.

Case - Y has taken life insurance policy under which deduction is available under Sec. 80C. X is Proposer(policy holder is father) and life insured is of Y. Payment is made from joint account and reciepts are in name of X. Y is working in a company and his company CA refused to take into account insurance policy for tax benefits as reciepts were in father's name.

I want know whether Y can take benefit under sec. 80C ?

Replies (1)

Dear Hardeep, the benefit of 80C is available in the case of individual assessee

if the payment is made for self, spouse, or children.

 

If the receipt is in father's name, then it only shows that the payment is made by the father

80C benefit has to go to the father only,as far as paperwork allows... not to the employee.

 

To me, employer is justified in his action.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details