Conversion from regular tax paying to composition

is the composition supplier not eligible to avail ITC on receive the invoices or debit note from the supplier for -
.......period prior to their opting to pay tax under composition scheme???
Replies (4)
Quick Summary
This discussion clarifies the rules for businesses converting from the regular GST scheme to the composition scheme. It highlights that you cannot claim Input Tax Credit (ITC) on invoices received after opting for the composition scheme. You are required to pay GST on the stock you hold on the date of conversion by filing Form ITC-03 within 60 days.

You have to pay tax on stock instead or reverse the ITC on conversion from regular to composition
Pay GST on stock held on date of conversion
Agreed with Gaurav
You can avail ITC when you are in regular scheme. but the day you opt for composition scheme require to pay tax on stock by filing ITC 03 within 60 days from the commencement of relevant FY.

(Refer Rule 3 & Rule 44)

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details