Capital gains tax on sale of redeveloped property

My Father purchased a flat or 768 sq.ft carpet area in a Mumbai suburb in 1987 for Rs. 8 lakhs. The society went into redevelopment in 2015 and flat was handed over to builder and PAA was signed in 2016. My Father passed away in 2017 and i being the only legal heir, inherited the property in 2017. Redevelopment project is nearing completion and possession is expected in Feb 2024. Builder has given 60% extra area and hence my new flat will be 1230 sq.ft. 

I will be selling of this flat. How will Capital Gains Tax be calculated and how can I save this tax?

Replies (2)
Quick Summary
This discussion clarifies Capital Gains Tax implications for a redeveloped property inherited after a father's passing. The new flat is considered a continuation of the original 1987 purchase, meaning the holding period starts then, qualifying it for long-term capital gains. The cost basis will be either the original purchase price or the Fair Market Value as of April 1, 2001. Any additional area purchased separately will have its own acquisition date and cost. Tax can be calculated with or without indexation, and Section 54 allows for reinvestment to save tax.

Hi, please check the details in your inbox

For a redeveloped flat:

• The new flat received in a society redevelopment replaces the old one. Many tribunals and courts treat it as an improvement or continuation of the original flat, not a new acquisition (no transfer by the member; Sec 45(5A) applies to landowners in JDAs, not to society members).

• So for a flat bought in 1987 for Rs 8 lakh: cost = Rs 8 lakh, or FMV as on 1 April 2001 (capped at the stamp duty value then), whichever you choose. The holding period runs from 1987, so long-term.

• Additional area purchased by paying the builder: cost of that area, with its own acquisition date.

• Hardship compensation, rent and corpus: as discussed in earlier batches, rent is generally not taxable (displacement compensation), and corpus is a capital receipt reducing the cost.

• Sale: 12.5% without indexation, or 20% with indexation (property acquired before 23 July 2024). Sec 54 is available for reinvestment.

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details