Capital gain exemption on sale of house

Assessee sold his house in FY 2022-23.. Invested the sale proceeds completely of 40 Lakhs in construction of house (Land owned by son in law)..Can LTCG exemption be claimed under section 54 by assessee ?
Replies (3)
Quick Summary
This discussion explores whether an individual can claim a Capital Gains Tax exemption under Section 54 after selling their house. The individual invested the full sale proceeds of £40 Lakhs into constructing a new house on land owned by their son-in-law. The consensus is that exemption is possible, provided the individual obtains a No Objection Certificate (NOC) from their son-in-law to use the land for construction and their residence.

Yes, provided he has NOC to use the land for his house construction and stay, from his SIL.

Thank you Sir

Most welcome.                   

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details