Can long term capital gain from property sale be used to pay off home loan?

Hello,

I have two questions:

1) Can long term capital gain arising out of property sale be used to pay off home loan? - Details and background: I am planning to book a new property by taking home loan of 30% of new property value. Side by side I have an old property which is on sale, once sold can long term capital gain from old property be used to pay off home loan taken for new property booking?

2) Can long term capital gain arising out of sale of two properties + sale of shares/stocks be adjusted against 1 single new property purchase? - In short how many types of long team capital gains arising out of properties, shares and any other investment be adjusted against one property? Is there a rule on that from IT?

Thank you!

Replies (7)
Quick Summary
This discussion explores whether long-term capital gains from selling a property can be used to repay a home loan taken out for a new property. It also addresses whether capital gains from the sale of multiple properties and shares can be combined to offset the cost of a single new property purchase. The consensus is that these gains can indeed be used, with specific exemptions under Sections 54 and 54F of the Income Tax Act potentially allowing for combined claims, provided certain conditions related to timing and sale consideration are met.

1. Possible, if the earlier property sold within one year of purchase of new property.

2. Yes allowed, exemption u/s. 54 & sec. 54f of IT act can be combined in single property purchased.

Thank you sir for your response. Regarding question 2 let me be more specific: 1st property 50 lakhs + 2nd property 1.3 Cr + 30 lakhs from shares =  purchase 1 single property - can you please confirm if that is possible.

If the purchased property is for 1.3 Crs; and if all the transactions are relevant to same assessment year, then yes it will be possible to take exemption in both.

But for sec. 54F exemption total sale consideration would be considered for exemption and not just LTCG.

Thank you sir. The new property value is higher than combined value of 2 old properties (50 L+ 1.3Cr) + shares.

Yes, you can claim exemptions u/s. 54 & sec. 54F of IT act simultaneously.

Thank you sir for clarification, appreciated.

You are welcome.. 

Leave a Reply

Your are not logged in . Please login to post replies

Click here to Login / Register  

Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Trainee/ CMA Trainee

RMA And Associates LLP

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details